S velikom žalošću obavještavamo vas da je preminuo naš dragi kolega, prijatelj i mentor, profesor Nenad Miščević. Nenad je bio jedan od najutjecajnijih i najcitiranijih filozofa iz Hrvatske. Osim što je bio istaknuti filozof, Nenad je bio kolumnist za više publikacija, urednik stručnih članaka i knjiga te javni intelektualac. Od kraja 1970-ih do prve polovice 1990-ih godina radio je kao profesor filozofije na Sveučilištu u Zadru. Nakon toga, zaposlio se na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mariboru gdje je radio kao profesor filozofije u trajnom zvanju do trenutka njegovog nenadanog odlaska. Također, od osnutka Filozofskog fakulteta u Rijeci i Odsjeka za filozofiju Srednjoeuropskog sveučilišta u Budimpešti u svojstvu vanjskog suradnika sudjeluje u izvođenju nastave, kreiranju nastavnih programa i organizaciji stručnih događaja. 

Nenad je bio svestran filozof te je ostvario veliki doprinos na području filozofije jezika, filozofije uma, epistemologije, etike i filozofije politike. Njegovu bibliografiju (do 2012. godine) i autobiografske bilješke mogu se pročitati u knjizi “Nenad Miščević: sva lica filozofije”, koju su u povodu njegovog 60. rođendana uredili Petar Bojanić (Beograd) i Snježana Prijić-Samaržija (Rijeka). Knjiga je dostupna na ovoj poveznici. Nakon toga, objavljene su još dvije publikacije u kojima ugledni kolege filozofi raspravljaju Nenadova filozofska gledišta. Godine 2014. objavljen je poseban broj časopisa European Journal of Analytic Philosophy u kojem se raspravljaju različiti aspekti Nenadovih gledišta, uključujući i Nenadove komentare na te članke. Nakon toga, 2017. godine u povodu njegovog 65. rođenada, Nenadovi kolege iz Maribora, Bojan Borstner i Smiljana Gartner, uredili su knjigu pod nazivom “Thought Experiments between Nature and Society: A Festschrift for Nenad Miščević” u kojoj se raspravljaju Nenadovi doprinosi u domeni misaonih eksperimenata.

Nenad je bio dugogodišnji član Hrvatskog društva za analitičku filozofiju i utemeljitelj Riječkog filozofskog kruga na temelju čijeg djelovanja je nastao Odsjek za filozofiju na Filozofskom fakultetu u Rijeci, unutar kojeg HDAF većinom vremena ostvaruje svoje aktivnosti. Nedovoljno je spomenuti da bez Nenadovog organizacijskog, stručnog i profesionalnog rada riječki filozofsko-analitički “kružok” i Odsjek za filozofiju vrlo vjerojatno ne bi postojali. Govoreći o radu te neformalne, ali vrlo aktivne grupe filozofa koja je 80-ih djelovala u Rijeci, jedan od osnivača HDAF-a, Boran Berčić (Rijeka), navodi:

“Centralna figura u grupi svakako je bio Nenad Miščević. On je imao ogromnu intelektualnu, socijalnu i organizacijsku energiju. Bio je glavni motor grupe, doista spiritus movens.”

Cijeli članak u kojem prof. Boran Berčić dokumentira događaje vezane za Riječki filozofski krug može se pročitati ovdje.

Ovim putem se opraštamo od našeg dragog Nenada, uvjereni da će njegova filozofska baština i dalje biti nadahnuće budućim generacijama filozofa u Hrvatskoj.