Poziv na okrugli stol: 

Katedra za estetiku i epistemologiju pri Odsjeku za filozofiju i Hrvatsko društvo za analitičku filozofiju, u suradnji s Udrugom za razvoj kulture mladih “Kulturni front” pozivaju vas na okrugli stol posvećen društvenoj ulozi umjetnosti koji će se održati 2. rujna 2024. u pubu Bačva s početkom u 19,00 sati

Umjetnost, kultura i društvo

Cilj je okruglog stola istražiti načine na koji različite umjetničke prakse doprinose društvenim i kulturnim promjenama, posebno onima koje se tiču društvenih nepravdi (poput rasizma, seksizma i homofobije) i propitati može li umjetnost utjecati na rješenja društvenih izazova kao što su klimatske promjene, ideološki sukobi, imigrantska kriza, umjetna inteligencija i slično. Zanimat će nas umjetničke prakse koje u centar stavljaju politički aktivizam i utjecaj takvih praksi na konkretne društvene promjene. Bavit ćemo se i učincima kulture otkazivanja i izazovima kulturnog prisvajanja te raznim drugim segmentima umjetničkoga vrednovanja i djelovanja koja se razvijaju u današnjim multikulturalnim društvima i neraskidivo su povezani s percepcijom umjetnosti kao instrumentom društvenih promjena. Analizirat ćemo i načine na koji umjetnost ostvaruje takve promjene kod pojedinca i kod zajednica propitkujući ujedno koja nam je paradigma danas potrebna da bismo razumjeli estetski i umjetnički status ovako angažirane umjetnosti. Sudjeluju: Vid Simoniti, Maarten Coëgnarts i Elvio Baccarini; moderira Iris Vidmar Jovanović. 

Poziv na radionicu: 

Katedra za estetiku i epistemologiju, u suradnji s Hrvatskim društvom za analitičku filozofiju, poziva vas na radionicu Exploring Artistic Engagements: Art, Cognition and Social Change.

Radionica je organizirana u sklopu HRZZ projekta Aesthetic Education through Narrative Art and Its Value for the Humanities (https://aetna.uniri.hr/) uz financijsku pomoć Sveučilišta Rijeka (UNIRI Stimulativne potpore human-sp-24-47).